flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян!

01 серпня 2019, 10:08

Лугинський районний суд Житомирської області, звертається до громадян з метою привернути Вашу увагу до проблеми, яка вже тривалий час існує, але останнім часом все більше загострюється – проблема публічної зневаги  до представників судової влади.

Судова система, суди і судді перебувають під шквалом нищівної критики. Набирає поширення публічне коментування ухвалених судами рішень у вкрай негативному світі. Висловлювання подібного змісту загалом підтримують емоційну напругу населення та все частіше викликають агресію, спрямовану на суддів.

Так у районній газеті «Промінь» №  29 від 18.07.2019, було опубліковано статтю прес-служби Лугинського державного лісового господарства під назвою «Суди, які стають на бік лісокрадіїв, створюють умови для подальшого знищення лісів України», в якій висловлюється обурення щодо винесеного суддею Лугинського районного суду Житомирської області рішення у кримінальному провадженні. Прес-служба Лугинського державного лісового господарства зазначає: «…що такими «гуманними» рішеннями продовжуються створюватися умови для безкаранності. До порушників закону відносяться досить поблажливо».

Проте суд звертає вашу увагу, що для подолання таких проблем слід обирати законний шлях, і в державі існують законні механізми розгляду звинувачень на адресу суддів. Учасник судової справи, який не згоден із ухваленим судовим рішенням, має право його оскаржити в процесуальному порядку та довести свою правоту. Будь-яка особа, яка має інформацію про вчинення суддею злочину, має право звернутись з повідомленням до правоохоронних органів.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи. Частиною 2 ст. 24 КПК України гарантовано право на перегляд вироку, ухвали суду, що стосується прав, свобод чи інтересів особи, судом вищого рівня в порядку, передбаченому КПК України.

Водночас у ст. 394 КПК України передбачено особливості апеляційного оскарження окремих судових рішень. Зокрема, ч.2 цієї статті визначено, що судове рішення суду першої інстанції не може бути оскаржене в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження суд визнав недоцільним відповідно до положень ч.3 ст. 349 КПК України.

Нагадаємо, що Протоколом № 7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року передбачено право кожного, кого суд визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, на перегляд судом вищої інстанції факту визнання його винним або винесеного йому вироку (ст..2).

З метою поширення об'єктивної, достовірної та всебічної інформації про роботу суду, звертатись до прес-служби суду або до судді-спікера Лугинського районного суду для отримання інформації за адресою: вул.. М.Грушевського, 2а смт. Лугини або за тел. (04161) 9-14-14.

Наша зацікавленість в тому, щоб громадяни отримували об'єктивну, неупереджену інформацію та робили власні висновки.