flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вважає за необхідне представити у Парламенті Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні

21 жовтня 2021, 08:23

Вища рада правосуддя звернулася до Голови Верховної Ради України, до голів депутатських фракцій та груп із пропозицією найближчим часом заслухати у Парламенті Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік.

У листах ВРП нагадала, що Стратегія розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки, затверджена Указом Президента України від 11 червня 2021 року № 231/2021, передбачає запровадження практики всебічного обговорення щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні. Тож представлення Щорічної доповіді стане ефективним механізмом реалізації вказаного положення Стратегії.

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

У порядку моніторингу реагування на Щорічну доповідь Вища рада правосуддя запропонувала судам, органам та установам системи правосуддя, органам державної влади та місцевого самоврядування, органам прокуратури та правоохоронним органам, професійній спільноті, громадським об’єднанням, науковим установам надати свої пропозиції щодо порушених у ній питань.

На сьогодні Вищою радою правосуддя отримано та проаналізовано низку листів з відгуками та пропозиціями з актуальних питань, пов’язаних зі станом забезпечення суддівської незалежності в Україні.

Вища рада правосуддя